maj4

Jak wyczyścić grill?

dodano: 4 maja 2013 przez fashion2000


 

Najpierw rozłóż grill na części i zamocz je w wodzie. Zanim zaczniesz czyścić gazowy grill, odłącz i odłóż na bok zbiornik z propanem. Następnie napełnij duże wiadro lub kosz na śmieci gorąca wodą, wlej do niego trochę mydła i wynieś na zewnątrz. Kiedy już umieścisz wiadro w jednym miejscu, zacznij demontować grill i zanurzać w wodzie jego poszczególne części. Wyjmij ruszt, tak samo jak brykiety, osłony przed ogniem itd. i pozostaw je w wiadrze, aby namokły.

 

Zdrap brud ze środka. Jeśli minęło trochę czasu od ostatniego czyszczenia, będziesz zaskoczona, jak dużo odpadów nagromadziło się na dnie twojego grilla. Równie zadziwiające jest to, jak szybko możesz się ich pozbyć. Weź mały płaski nóż i zacznij zdrapywać i rozdrabniać zwęglony brud. Kiedy już uzbiera się pokaźny stos zdrapanych resztek, wciągnij je odkurzaczem i zobacz, co jeszcze zostało na dnie. Powtórz czynność, jeśli to konieczne. Kiedy już usuniesz większe kawałki, napełnij mniejsze wiadro gorącą wodą z mydłem i za pomocą drucianej mosiężnej szczotki i skrobaczki zajmij się najbardziej opornymi resztkami brudu. Wyczyść dno, boki oraz wnętrze pokrywy.

 

Oczyść aparat doprowadzający gaz. Mimo, że ten krok będzie się nieco różnił przy każdym odpływie gazu, jest on całkiem prosty. Jeśli twój grill ma małe stalowe rurki z małymi otworami na całej ich długości, wyjmij je (jeśli to możliwe) i wyczyść ich wnętrza za pomocą szczotki do rur. Jeśli nie da się ich wyjąć, weź wykałaczkę i z jej pomocą wyczyść każdy otwór. Jeśli twój grill ma niewielkie półki po których gaz przenosi się do oddzielnych palników, wyczyść je za pomocą skrobaczki lub drucianej szczotki aby usunąć kawałki gruzu, które mogą utrudniać przepływ gazu.

 

Wyszoruj zdemontowane części grilla. Niestety, ten krok wymaga dużo pracy. W tym momencie musisz wyjąć z wiadra części grilla, które się wcześniej moczyły w wodzie, i dokładnie je wyszorować. Zrób to za pomocą tej samej skrobaczki czy drucianej szczotki. Szoruj każdą część z osobna, a po zakończeniu odłóż na bok i przejdź do następnej. Dokładnie przyjrzyj się czyszczonym częściom, czy nie są one zbyt zniszczone – niektóre, jak osłony przed ogniem, mogą wymagać wymiany. Możesz także wymienić kawałki lawy czy brykiety. Zwróć uwagę na ruszt – im czystszy, tym mniej jedzenia się do niego przyczepi.

 

Wyczyść zewnętrzną część grilla, wysusz wszystko i zmontuj z powrotem. Nie zapomnij zadbać o estetyczny wygląd grilla. Oprócz tłuszczu kapiącego przy gotowaniu, może się na nim zbierać także kurz i pył. Z pomocą wiadra letniej wody z mydłem i szmatki, wyczyść zewnętrzną część grilla tak dokładnie, jak potrafisz. To także moment na wymianę lub wyczyszczenie tacy, puszki lub półki na odpadki. Kiedy już wyczyścisz wszystko, weź wąż ogrodowy lub wiadro z letnią wodą i dokładnie opłucz grill zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, wraz z jego wyjętymi częściami. Kiedy już wytrzesz wszystkie elementy, złóż je z powrotem.

 

Ostatnie zabiegi czyszczące. Teraz kiedy masz już czysty grill, trzeba go wysuszyć. Podłącz z powrotem zbiornik z propanem, odpal grilla, podkręć wysoko temperaturę i pozwól mu się palić ok. 15 minut. Jeśli masz samozapalający się sprzęt, ten mechanizm może nie zadziałać z powodu dużej ilości wody. Wtedy bardzo ostrożnie odpal grilla za pomocą zapałki. W międzyczasie znajdź olej do smażenia w sprayu. Po piętnastu minutach wyłącz grilla i spryskaj go dokładnie sprayem, aby ochronić go przed rdzą i przygotować na nadchodzący sezon. Jeśli na zewnątrz grilla są jakieś kawałki drewna, pozwól im do jutra wyschnąć i następnie przetrzyj odrobiną oleju lnianego.

 

Jak wyczyścić grill opalany węglem drzewnym

Różnice w czyszczeniu grilla opalanego gazem a węglem drzewnym wynikają z nazwy. Jeśli uważnie prześledziłaś sześć opisanych powyżej kroków, zapewne potrafisz wydedukować, jak na ich podstawie wyczyścić każdy rodzaj grilla. Największą różnicą pomiędzy tymi dwoma jest oczywiście popiół. Kiedy upewnisz się na 100% że każda część twojego grilla jest chłodna w dotyku, wyjmij ruszt, zacznij go moczyć w wodzie i usuń popiół z dna i ze zbiornika na popiół. Następnie postępuj zgodnie z dalszymi wskazówkami odnoszącymi się do twojego typu grilla. Kiedy przyjdzie czas na suszenie grilla po jego umyciu, po prostu zostaw go na powietrzu, aby sam wysechł. Nie jest to szybka metoda, ale prawdopodobnie nie chcesz zużywać dużej ilości węgla tylko po to, aby woda wyparowała.

 

Metoda z cebulą na widelcu

Szybka, efektywna i naturalna metoda czyszczenia rusztu polega na tym, aby białą cebulę obrać, przeciąć na pół, nabić na widelec i pocierać nią kratki gorącego grilla. Cebula nie tylko wyczyści ruszt, ale też doda ciekawego smaku potrawom, które będziesz potem smażyć.

 

Metoda z sodą oczyszczoną

Kiedy rozłożysz grill na części i odkryjesz grubą warstwę tłuszczu, możesz potrzebować dodatkowej pomocy. Gęsta mieszanka sody oczyszczonej z wodą, nałożona za pomocą gąbki, szmatki lub skrobaczki skutecznie zetrze to, co pozostało na twoim grillu.

 



Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy